Stöd en grönare planet

Plantera ett träd medan du väntar på din kompensation

Flygförsening.se samarbetar med Global Climate Institute och WeForest för att plantera träd i Etiopien, Zambia och Indien. När du lämnar in en ansökan hos oss har du möjlighet att plantera ett träd på vår bekostnad.

Vårt samarbete med Global Climate Institute är en del i ett större trädplanteringsprojekt. Syftet med projektet är att, i samarbete med lokala lantbrukare, plantera ny skog och återupprätta existerande skogsområden i Indien, Etiopien och Zambia. Utöver trädplanteringen samarbetar våra partner med lokalsamhället för att hitta hållbara lösningar för att motverka skogsskövling och förbättra jordbrukstekniken. Omställning till bioenergi, honungsproduktion, installation av energieffektiva spisar och att grunda lokala daghem är några av de åtgärder som genomförs i dessa länder.

Trädplanteringen och de sammanhörande projekten har många fördelar för det lokalområdet: fler jordbrukare ges möjlighet till en bättre utbildning och en extra inkomst, den biologiska mångfalden ökar, risken för erosion minskar och vattnet stannar kvar i jorden och trädrötterna istället för att förångas. Dessutom är trädplanteringen till hjälp för att binda den CO2 som finns i atmosfären och därigenom motverka den globala uppvärmningen.

Du kan läsa mer om projektet HÄR.

5 tips för miljövänligare flyg

Det finns många sätt att jobba för en grönare planet: du kan bland annat plantera träd, köpa lokala produkter enligt säsong, äta mindre kött och använda mindre plast. Flygresor är dock en av de största bovarna när det gäller CO2. Här kommer fem tips för att göra din resa lite mer klimatvänlig.

 1. Välj direktflyg
  Flygplan släpper ut som mest CO2 under start och landning. Med direktflyg lyfter och landar du bara en gång, och minskar därmed ditt kolfotavtryck jämfört med om du väljer en flygning med mellanlandning.

 2. Välj biobränsle
  Alltfler flygbolag använder biobränsle på valda rutter. Håll dig informerad så att du kan välja det grönaste flygbolaget för din nästa flygresa.

 3. Res i ekonomiklass
  Eftersom sätena är bredare får första klass och businessklass plats med färre passagerare. Det är lockande att välja bekvämare säten, med det är också dessa som gör av med mest bränsle per passagerare. När du reser i ekonomiklass hjälper du till att säkerställa fler passagerare per flygning och därmed också ett mindre kolfotavtryck per passagerare.

 4. Res lätt!
  Begränsa ditt bagage: ju tyngre flygplanet är, desto högre blir bränsleförbrukningen. Tänk igenom om du verkligen behöver allt som du packat ned.

 5. Undvik vattenspill
  Det krävs upp till 2000 gånger mer energi att producera flaskvatten jämfört med kranvatten. Överväg att ta med en återanvändbar vattenflaska som du kan fylla på flygplatsen innan avgång - om kranvattnet är säkert att dricka!
Plantera ett träd