Goda råd inför julsemestern

När julsemestern börjar blir det extra hektiskt på flygplatsen. Många väljer att åka söderut för att njuta av julsemestern i varmare klimat, medan andra åker på skidresa till Alperna. Oavsett var resan bär av, och om du har packat vinter- eller badkläder i resväskan så har vi samlat fem goda råd som gör din resa genom flygplatsen så enkel som möjligt.

1. Checka in online
Ett av de bästa sätten för att slippa stå i kö, är att checka in hemifrån. De flesta flygbolag erbjuder möjligheten att checka in online via deras hemsida eller app. Du kan normalt checka in 24 timmar innan avgång, men det beror på ditt flygbolag. Fördelen med att checka in hemifrån, är att du får ditt boardingkort i mobilen, och du slipper skriva ut det eller stå i kö vid självbetjäningsautomaterna på flygplatsen.

2. Res med endast handbagage
Om du har möjlighet att resa med handbagage och undvika incheckat bagage, kan även det bespara dig onödig väntetid vid incheckningsdisken, och du behöver inte vänta på ditt bagage när du är framme.

3. Kolla flygförseningar hemifrån
Trafiken på flygplatsen är särskilt obehaglig runt helgdagarna, i synnerhet kring julsemestern och nyårsafton. Därför kan det vara en bra idé att kolla om ditt flyg eventuellt är försenat. Ett bra tips är att ladda ner din lokala flygplats app eller kolla deras hemsida som ger mycket användbar information om din flygresa. Du kan bland annat bevaka ditt flyg och få reda på om det är försenat. När du är på flygplatsen får du även veta vilken gate du ska flyga från och när du ska börja röra dig mot flyget.

4. Kom förberedd till säkerhetskontrollen
Säkerhetskontrollen kan vara något av det mest stressande på flygplatsen. Det är långa köer och många regler som man ska förhålla sig till. Därför är det bra att förbereda sig lite innan.

•        Töm byxfickorna från nycklar, plånbok, mynt, mobil och andra lösa föremål.
•        Ta av bältet
•        Ta upp surfplatta/dator ur handbagaget
•        Förvara vätskor över 100 ml. i incheckat bagage och vätskor under 100 ml. i godkända plastpåsar


5. Ladda underhållningen till flygresan
Har du en längre flygresa framför sig så erbjuder de flesta flygbolag ett stort filmutbud, serier och spel gratis på långdistansflygningar. Med ett utbud av allt från klassiska filmer till premiärfilmer kan du enkelt få ett par timmar att gå fort. Om det är en kort flygresa kan du med fördel ladda ner lite underhållning på din smartphone eller surfplatta innan du stiger ombord på flyget. Många streamingtjänster, som exempelvis Netflix, Viaplay och Amazon, har en offlinefunktion så du kan ladda ner deras innehåll och se det även när du inte har internetanslutning. Om du behöver vila ögonen lite kan du ta med en bra ljudbok. Det finns inget som att bara stänga ögonen och låta sig dras in i en bra berättelse. Kom ihåg att ladda ner den på din enhet om du inte redan har den.

Slappna av och njut av semestern!
Slutligen återstår det bara att slappna av och njuta av semestern.

Andra nyheter

Plantera ditt eget träd i juletid
Res enkelt till Sankt Petersburg med nytt e-visum
Flyg fick vända: Mamma hade glömt sin bebis
Flygpassagerare ville gå på toaletten. Öppnade helt fel dörr