5 tips för klimatvänligare resor

13 februari 2020

 

Det finns många sätt att stödja en grönare värld: Du kan plantera träd, köpa lokalproducerade råvaror efter säsong, äta mindre kött, använda mindre plast och mycket annat. En av de största syndarna när det gäller CO2-utsläpp är dock flygresor. Här får du därför fem tips till hur du gör resan något klimatvänligare.

 

1. Välj direktflyg

Flyg släpper ut mest CO2 när de lyfter och landar. Om du reser med ett direktflyg lyfter och landar flyget bara en gång, och ditt CO2-avtryck blir således mindre än vid resor med mellanlandningar.

2. Välj biobränsle

Allt fler flygbolag använder sig av biobränsle på vissa rutter. Håll dig uppdaterad så kan du välja det grönaste flygbolaget nästa gång du flyger.

3. Res i ekonomiklass

Det finns färre passagerare i första klass och business class då det är större säten. Även om det kan vara frestande att välja de behagligare sittplatserna, är det även de som förbrukar mest bränsle per passagerare. När du reser i ekonomiklass medverkar du till att fler passagerare kan resa per flyg, och därmed ett lägre CO2-utsläpp per passagerare.

4. Packa lätt!

Begränsa ditt bagage: ju tyngre flyg, desto högre bränsleförbrukning. Ta därför en extra funderare på om du verkligen behöver allt i ditt bagage.

5. Undvik att slösa på vatten

Flaskvatten tar upp till 2000 gånger mer energi att producera än vatten från kranen. Överväg därför att ta med en dricksflaska, som du kan fylla på inne på flygplatsen innan avgång – d.v.s. om kranvattnet är säkert att dricka!

 

Andra nyheter

Gör som Jens Henrik och få din kompensation snabbt

Gräshoppssvärm tvingar flyg till nödlandning

Är du på rätt väg?

Corona-virus: Har ditt flyg blivit inställt?