Corona-virus: Har ditt flyg blivit inställt?

13 februari 2020

 

En lång rad flygbolag har ställt in alla flygningar till och från Kina till följd av coronaviruset, som har bragt minst 1300 människor om livet. Har ditt flyg till eller från Kina ställts in på grund av coronaviruset? Då kan du dessvärre inte vara säker på om du kommer få eventuella utgifter såsom flygbiljetter eller hotellreservationer återbetalda. Detta är på grund av att viruset troligtvis räknas som en epidemi, vilket räknas som en extraordinär omständighet.

Vid extraordinära omständigheter är flygbolaget som regel inte skyldiga att ersätta de ekonomiska förluster som kunder eventuellt kan ha drabbats av i samband med ett inställt flyg. En extraordinär omständighet är en händelse som inte kunde ha undvikits, och det kan exempelvis röra sig om extrema väderförhållanden, krig och epidemier.

 

Du kan få din flygbiljett återbetald

Även om flygbolaget inte behöver täcka dina extrautgifter eller betala kompensation för din försening, har de vid inställda flygavgångar ändå en plikt att boka om dig till en annan avgång. Om detta inte är möjligt, kommer du ha rätt att få tillbaka pengarna för din flygbiljett. Flygförsening.se kan dessvärre inte hjälpa till om du ska få pengarna för din flygbiljett återbetalda, och du bör därför kontakta flygbolaget direkt.

 

Är du redan i Kina?

Om du redan rest till Kina och inte kan komma hem till Sverige på grund av att ditt flyg är inställt, ska du först kontakta ditt flygbolag eller din resebyrå för att höra vad du ska göra och om du kan bokas om till en annan flygavgång. Många flygbolag, inklusive SAS, har sagt att de kommer hjälpa de kunder som sitter fast i Kina genom att boka om deras returbiljetter till andra flygbolag. Om du inte kan bli ombokad och istället själv ordnar med en alternativ transport hem ska du komma ihåg att på förhand avtala detta skriftligt med flygbolaget. Kom även ihåg att spara dina kvitton för den alternativa transporten och för de extra utgifter som kan uppstå medan du väntar på att få komma hem.

 

Följande flygbolag ställer in flygavgångar till Kina

Allt fler flygbolag väljer att ställa in sina flygningar till och från Kina till följd av coronavirusets utbrott. Tills vidare har SAS, KLM, Finnair, Lufthansa, Swiss Airlines och Austrian Airlines meddelat att de ställer in flygningarna helt och hållet fram tills slutet av februari. Om du har planerat en resa till Kina inom den närmaste tiden kan du hålla dig uppdaterad om din resa på ditt flygbolags hemsida.

 

Andra nyheter

5 tips för klimatvänligare resor

Gör som Jens Henrik och få din kompensation snabbt

Gräshoppssvärm tvingar flyg till nödlandning

Är du på rätt väg?