Sommar 2021: Vart ska du ta vägen?

d. 24. juni 2021
 

 

Sommarlovet knackar på dörren och det vankas semestertider för många av oss.

Sannolikheten är stor att du för närvarande reflekterar över huruvida du ska bege dig ut och resa – i så fall – vilken destination som du ska bege dig ut till? Om du inte har planerat att ta ut din sommarsemester väldigt tidigt så bör det med början från juli fram till slutet av augusti finnas goda möjligheter att hitta härliga destinationer runt om i Europa vilka du kan välja att bege dig ut till.

Att navigera runt de olika resereglerna kan vara ytterst komplicerat om du önskar resa under den rådande pandemin, vilket är just anledningen till att vi valt att sätta ihop en sammanställning av ett antal användbara länkar vilka kan hjälpa dig att hitta exakt den relevanta information som i slutändan kan hjälpa dig besluta hur du bör förhålla dig till din planerade semesterdestination.

Det ska dock tilläggas att UD lättat på restriktionerna när det kommer till möjligheten att resa utomlands för varje dag som går. Du hittar rapporten gällande vad som gäller vid resa utomlands genom att följa denna länk:
https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/fragor-och-svar-infor-utlandsresa-under-coronapandemin/

Om du önskar få reda på vilka länder som UD anser det vara säkert att resa till för närvarande, så kan du beskåda dessa genom att följa nedanstående länk.
https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/a--andringar-av-avradan-fran-icke-nodvandiga-resor-till-alla-lander/

Om du önskar simma i den Blåa lagunen (Island) eller njuta av Sunny Beach (Bulgarien) eller Algarvekusten (Portugal) så kommer det hela som härliga nyheter för din del. Efter den långa svenska vintern så kan möjligtvis en varm sommarsemester längs den Spanska Medelkusten lämpa sig väl för din del? Några av de populäraste orterna återfinns på Balearerna (Mallorca, Ibiza, Menorca, etc.), eller Kanarieöarna (Atlanten).

Om du inte kan klara dig utan fransk baguette eller croissanter, så kommer den franska Medelhavsön Korsika att vara ett ytterligare ett alternativ som du kan överväga att resa till. Eller kanske önskar du beskåda Pris från den bedårande Eiffel Tornet. Detta klassiska monument planerar att öppna upp för allmänheten den 16 juli.

Om du är mer förtjust i pizza och italiensk glass, så är det också möjligt att semestra på den stora italienska semesterön Sardegna (Sardinien) eller längs den kilometerlånga kustlinjen på den italienska fastlandet.  Om dessa destinationer har ett klimat som du anser dig vara för varm där du i stället drömmer om att få ta på dig jackan och bege dig ut på vandring ut i det fria, så har den norska fjällen återigen blivit tillgänglig för utlandsresenärer.

Eller om du under din vandring föredra att återfå din styrka genom att lägga till den ljuvliga schweiziska osten till din lunchlåda, eller om du råkar vara svar för den schweiziska chokladen, så kan just Schweiz vara ett gediget alternativ för dig. Om du å andra sidan gillar att kombinera vandring med bad så kan ett gediget val återfinns i form av Kroatien, Grekland eller Cypern där du får avnjuta en semester som du sent ska glömma.

Som du kan beskåda nedan så finns det redan många alternativ som törstande resenärer kan överväga att bege sig ut till.

Det är dock viktigt att du alltid undersöker och utvärdera följande tre frågor:

  1. Avråder UD resenärer från att resa till landet i fråga? (Om så är fallet, förekommer det undantag gällande en eller flera av landets regioner?)
  2. Har landet som du önskar resa till uppfört några speciella regler eller begränsningar? Måste du enligt juridiska bestämmelser försätta dig själv i karantän, eller finns det krav på att du tillhandahåller eller deltar i ett coronatest där utfallet måste vara negativt, kanske redan när du gör dig redo att gå ombord? Kommer du att bli föremål för en karantän vid besök av specifika platser och hur mycket kostnad kommer det hela att kosta dig? Måste du ta bekosta själv de coronatester som du ombeds att delta i?
  3. När du återvänder hem från din semester, kommer du tvinga enligt de svenska juridiska bestämmelserna att försätta dig själv i karantän under en bestämd tidsperiod?

Dessutom kan dina specifika semesterplaner också komma att påverkas beroende på dina planer när du väl befinner dig på plats. Om du till exempel ska resa runt i landet som du besöker så bör du vara medveten om att det kan finnas helt andra regler för specifika regioner. Till exempel, i Thailand, så är landet uppdelat i gula, orange, röda och mörkröda regioner. När du reser in i en gul region från en röd eller mörkröd region så kan du bli föremål för karantän.

I de gula regioner så vill man (logiskt) ej gärna ha inresande vilka kommer från mörkröda regioner, vilka i sig önskar få resa in till de gula områdena. Det är således ej endast som problem kan uppstå inom de definiera landsgränserna.

Ett alternativt för att hitta adekvat information som du behöver ha tillgång till när du smider planer för din vistelse är att ta kontakt med hotellet som du planerar att stanna hos. Ofta så har de tillgång till adekvat och uppdaterad information gällande de olika inreseregler och regionala bestämmelser som gäller för just deras område.


Du hittar relevant och uppdaterar information här (särskilt för Thailand):

https://www.tourismthailand.org/home
 

Generellt så kan du hitta mer om andra länders reserestriktioner på följande länkar:

https://travelbans.org/
Denna sida erbjuder en adekvat översikt över de olika restriktionerna som gäller för många länder ute i världen. På grund av att källan uppdateras konstant så finns det en god chans att hitta relevant och uppdaterad information om resmålet som du har planer att bege dig ut till, något som är ytterst viktigt i en tid av regler vilka oftast anpassas till den nuvarande pandemin.

https://www.headout.com/global-travel-reopening-tracker/
Bra sida som fungerar i form av en hubb som sedan omdirigerar dig till sidorna för varje land där du hittar detaljerad men även uppdaterad information om de begränsningar som gäller vid inresa för närvarande.

https://www.worldnomads.com/travel-safety
Denna sida är lite av en mer allmän karaktär. Dock så erbjuder det adekvat och mycket säkerhetsrelaterade information gällande ett brett spektrum av länder. Man fokusera inte bara på Covid-19 utan tillhandahåller även relevant säkerhetsinformation som kan vara ytterst användbar.

Glöm inte heller för den delen att skriva ut dina dokument för att kunna styrka att du vaccinerats mot Covid-19 eller att du nyligen testats för Covid-19 men även om du kan påvisa antikroppar som ett bevis på att du genomlidit sjukdomen.

Vi hoppas att ovanstående tips kan hjälpa dig att få uppleva en trevlig och minnesvärd semester.  Även om vi har nämnt detta tidigare så vill vi ändå passa på att upprepa att du kan resa i den nuvarande stunden, så länge som du väljer ditt resmål med omsorg, samtidigt som du säkerställer att du uppfyller myndigheternas uppsatta krav - både de svenska och de regler som gäller för resmålet i fråga.

Vi önskar dig därför en härlig semester och vi skulle bli väldigt glada om du valde att dela med dig dina erfarenheter i form av användbara tips som i sin tur skulle kunna gynna andra resenärer vilka planerar att semestra i samma land/region som du.

Innan du beger dig i väg, se till att kontrollera i god tid om din nuvarande reseförsäkring är tillräckligt adekvat för dina ändamål eller om du behöver komplettera den med ytterligare tillägg så att du står het säker om olyckan skulle vara framme. Kom ihåg även att ta med ditt kort från Försäkringskassan om du reser inom EU för att täcka upp för potentiella sjukhusbesök. Glöm ej att kortet i fråga måste beställa 2-3 veckor i förväg. Detta kan du göra här:
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/bestall_eu-kort#/

 

Ha en bra resa och en riktigt bra sommar!
 

 

 

 

​Läs mer

Coronavirus: Dina rättigheter vid inställt flyg